Zsóka
zsóka

Márkusz Zsóka
Craniosacralis terapeuta
CST I-II CST T
SER I CSP

Érzelmi blokk oldása

Mit jelent a Somato Emotional Release® (SER)?

A kifejezés magyar megfelelője: a testben tárolt érzelmi blokkok oldása.

Mindannyian tapasztaljuk, az intenzív érzelmek hatnak testünkre, különféle reakciót váltanak ki: a szeretett személy láttán hevesebben ver a szívünk, remegni kezd a gyomrunk, ha félünk.

A szervezet számára túl erős hatást (pl. autóbaleset, érezlmi sokk) a test nem mindig tudja  maradéktalanul feldolgozni, időnként elraktározza azokat. Sokszor évekkel később, a kompenzáció csökkenésével általános panaszok, fájdalmak jelennek meg a test különböző részein.

Dr. John Upledger a craniosacralis terápiás kezelések során gyakran tapasztalta, hogy a test, a végtagok automatikusan megváltoztatják a helyzetüket, és ezt gyakran kíséri spontán érzelmi reakció pl. sírdogálás, nyöszörgés. Az érzelmi megnyugvás után legtöbbször a testi panaszok is enyhültek.

Dr. Upledger végül kifejlesztett egy olyan párbeszédes képalkotó módszert, melynek során a „szövetmemóra” által őrzött trauma feldolgozhatóvá válik.

A kezelés közben a páciens kontrollálja a folyamatot, aktív résztvevője annak, lehetővé válik számára az érzelmek felismerése, kinyilvánítása. (Az érzelmi összefüggések felismerése nem mindig történik meg kezelés közben, előfordul, hogy mindez álmok formájában illetve napok múlva válik egyértelművé.)

Egy-egy érzelmi blokk feloldása a teljes testre hatással van, hasonlóan egy városi útakadály elbontásához. A könnyebb áramlás javítja a szöveti funkciókat, növeli a szervezet vitalitását.

A SER kezelést követően a páciensek gyakran könnyebbnek érzik magukat, és nem csak a testi tünetek múlhatnak el, a viselkedési szokásaikban is változás történhet.

A kezelés során megtapasztalhatók a test – elme – érzelmek összefüggései is.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

hozzáadása a könyvjelzőkhöz
Aktuális oldal felvétele a könyvjelzők közé